SVJETSKI DAN SEPSE – 13. rujna 2023.

1694609732123

Svjetski dan sepse globalna je inicijativa saveza za sepsu koja je započela 2012. i obilježava se svake godine 13. rujna s događajima koji se održavaju diljem svijeta kako bi se podigla svijest o sepsi.

Sepsa je često neposredni uzrok smrti kritično bolesnih pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja (JIL).  Još uvijek je jedan od vodećih uzroka morbiditeta i mortaliteta u svijetu.

Sepsa se često zamijeni za druga stanja, posebno u ranoj fazi bolesti i zbog tog kašnjenja u ranom prepoznavanju sepse brzo dolazi do višestrukog zatajenja organa, a naposljetku i smrti. Čak do 80% slučajeva bolesnika oboljelih od sepse dolazi iz izvanbolničkih uvjeta. Svatko ju može dobiti, no najviše su ugrožene osobe oslabljenog imunološkog sustava, osobe starije životne dobi, novorođenčad i mala djeca.

Učestalost sepse i dalje raste, iako su podaci iz kampanja za sepsu pokazali neke pozitivne rezultate. Potrebna je daljnja edukacija i širenje znanja da se sepsu mora liječiti kao hitan medicinski slučaj. Činjenica da su paketi zbrinjavanja septičkih bolesnika njihovom revizijom promijenjeni na kraće rokove naglašava važnost liječnika hitne medicinske pomoći kao prvih koji su prepoznali i započeli hitnu reanimaciju i liječenje septičkih bolesnika. Edukacija, daljnja klinička istraživanja te pridržavanje preporuka i smjernica važni su kako u liječenju tako i u daljnjim naporima za smanjenje smrtnosti. Stoga je važno promicati preventivne mjere poput cijepljenja, kontrola infekcija, reducirati rezistenciju na antibiotike te educirati javnost i zdravstvene profesionalce o podizanju svijesti o sepsi.