Svjetski dan štitnjače

IMG 33bd44a1fe607d8d012823e232a1d83f V

Obilježavanje Svjetskog dana štitnjače kao i Međunarodni dan svjesnosti o bolestima štitnjače diljem svijeta provodi se svake godine 25. svibnja sa ciljem podizanja društvene svijesti o bolestima štitnjače. Poseban naglasak se stavlja na pravovremenu dijagnostiku, liječenje te prevenciju. Jednako bitna je i edukacija javnosti o ulozi i funkciji štitnjače, važnosti preventivnih pregleda, mogućim komplikacijama i poremećajima u radu štitnjače ali i održavanju zdravlja štitnjače.

Štitnjača ima izuzetno važnu ulogu u zdravlju svakog čovjeka. Zdrava štitnjača ne doprinosi samo zdravlju hormonskog sustava već se smatra i energetskom centralom organizma. Iako je anatomski vrlo mala, štitnjača putem hormona (T3 i T4) izuzetno jako utječe na svaku stanicu, tkivo i organ ljudskog tijela. Njeni hormoni reguliraju metabolizam, brzinu kojom iz hranjivih tvari stvaramo energiju. Poremećaji rada štitnjače većinom počinju gotovo ne zamjetno i razvijaju se godinama. Poremećaj u radu štitnjače dijagnosticiran je u 300 milijuna osoba diljem svijeta a pretpostavlja se da je stvarni broj osoba koje od njih pate više no dvostruko veći.

Obilježavanje Svjetskog dana štitnjače održano je 24.05.2024. godine na Objedinjenom hitnom prijemu KBC-a Osijek uz prigodno predavanje “Bolesti štitnjače” koje je održala Ivana Skeledžija, med. sestra.