Svjetski dan tuberkuloze – 24. ožujak

TBC

Povodom Svjetskog dana tuberkuloze koji se obilježava još od 24. ožujka 1982. godine na inicijativu Međunarodne unije za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti “IUATLD” s ciljem upoznavanja svjetske javnosti kako je tuberkuloza i danas veliki javnozdravstveni problem.

Prisjetimo se kako je upravo 24. ožujka 1882. godine njemački liječnik Robert Koch  je otkrio uzročnika tuberkuloze, nazvanog po njemu i Kochov bacil, za što je dobio i Nobelovu nagradu za medicinu.

U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj bilježimo smanjenje broja oboljelih od tuberkuloze. Iako je  incidencija od tuberkuloze u Hrvatskoj  manja  od one u Europskoj regiji, ona još uvijek zaostaje u odnosu na pobol u razvijenim  zemljama  EU.

U svrhu poticanja osviještenosti o tuberkulozi, medicinske sestre i tehničari Klinike za unutarnje bolesti odlučile su obilježiti ovaj važan dan s predavanjem pod nazivom: „Tuberkuloza danas“ koje je izložila Marija Varoščić, med.techn. sa Zavoda za pulmologiju i intenzivno liječenje internističkih bolesnika.