SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

20240413 104923

Svjetski dan zdravlja je globalni dan podizanja svijesti o zdravlju koji se obilježava 7. travnja svake godine, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

Zdravlje je temeljno pravo svakog čovjeka. Zdravlje kao ljudsko pravo priznato je Ustavom Svjetske zdravstvene organizacije, Općom deklaracijom o ljudskim pravima i mnogim međunarodnim i regionalnim ugovorima o ljudskim pravima.

U svijetu je danas ljudsko zdravlje ugroženo zbog različitih čimbenika; gladi, siromaštva, sukoba, nedostupnosti zdravstvene skrbi, klimatskih promjena, neinformiranosti, dezinformiranosti i niza drugih utjecaja na temeljne odrednice zdravlja.

U zdravlje kao temeljno ljudsko pravo treba ulagati na društvenoj ali i na osobnoj razini. Stoga je slogan Svjetskog dana zdravlja 2024. godine „Moje zdravlje, moje pravo“ kojim se želi odgovoriti na izazove suvremenog društva.

U organizaciji Grada Osijeka organizirano je obilježavanje Svjetskog dana zdravlja i kod nas, te je pozvano mnoštvo sudionika s ciljem upoznavanja javnosti sa zdravstvenim problemima koji utječu na širu populaciju i važnost prevencije i ulaganja u zdravlje.

KBC Osijek je aktivno sudjelovao u obilježavanju ovoga dana koji je bio na Trgu Slobode u subotu dana 13.travnja, te smo predstavili  KBC Osijek kroz prezentaciju koja je obuhvatila sve naše prijašnje i buduće projekte, podijelili promotivni materijal i bili našim sugrađanima na raspolaganju za sva dodatna pitanja i informacije.