TEČAJ TRAJNOG USAVRŠAVANJA MEDICINSKIH SESTARA NEONATOLOGIJE

20230420 115903

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb 20. travnja 2023. godine održao se XXIII. tečaj trajnog usavršavanja medicinskih sestara neonatologije i XIX. znanstveno-stručni skup medicinskih sestara neonatologije.

Sa Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu Klinike za pedijatriju KBC Osijek aktivno su sudjelovale Đurđica Piskač, bacc. med. techn., Ariana Bukovec, m. s. i Maja Šimara, mag. med. techn. sa radom Procjena i zbrinjavanje boli u Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu.

Tečaj trajnog usavršavanja medicinskih sestara u neonatologiji ima tradiciju i kontinuitet te definira mjesto i važnost medicinske sestre u neonatologiji. Primjenom novih tehnologija i znanja znatno se poboljšalo preživljavanje nedonoščadi male i vrlo male porođajne težine, kao i bolesne novorođenčadi, te su napredovale dijagnostičke metode i poboljšani ishodi liječenja. Cilj usavršavanja bio je razmjena znanja i iskustva medicinskih sestara iz niza ustanova Republike Hrvatske kako bismo zajedno poboljšali kvalitetu zdravstvene skrbi za naše male pacijente.

Voditeljice Tečaja bile su Ana Habjanec, mag. med. techn., Marija Džimbeg, mag. med. techn., Branka Muhić, mag. med. tech.

Predavači na Tečaju prikazali su kroz svoja predavanja korisne i zanimljive teme iz područja neonatologije kao što su ijatrogena anemija novorođenčadi, integracija roditelja u skrb o prijevremenom rođenju djeteta, specifičnosti prijevremeno rođena djeteta, primarno zbrinjavanje nedonoščeta u rađaonici i priprema za transport, nove smjernice  u zdravstvenoj skrbi nedonoščadi te prikaze bolesnika. Sudionici su taķođer sudjelovali u radionici neinvazivne ventilacije novorođenčadi u kojoj su mogli steći praktične vještine važne za rad u neonatološkim jedinicama.

Veliki odaziv i posjećenost, dobra organizacija događaja kao i sama kvaliteta predavanja dokaz su o potrebi ovakvih usavršavanja koja doprinose još boljoj zdravstvenoj skrbi za naše najmanje i najranjivije pacijente palčiće – nedonoščad i novorođenčad.