Tečaj za zdravstvene djelatnike o promicanju dojenja: Savjetovalište za djecu – prijatelj dojenja

Tecaj

U Osječkom domu zdravlja je 27. i 28.10.2023. održan tečaj pod nazivom:

„Tečaj za zdravstvene djelatnike o promicanju dojenja: Savjetovalište za djecu – prijatelj djece“ čiji su voditelji tečaja bili: Dragica Pavlović, mag.med.techn., izv.prof.dr.sc. Anita Pavičić Bošnjak, izv.prof.dr.sc. Štefica Mikšić i prof.dr.sc. Milan Stanojević.

Sa Zavoda za neonatologiju i neonatalnu medicinu sudjelovale su Đurđica Piskač, bacc.med.techn., Anita Pleša, bacc.med techn., Vesna Ilić, Ivana Pilinger mag.med.techn. i Tanja Malovan, sa Klinike za ginekologiju i opstetriciju sudjelovale su Petra Debeljak, mag.med.techn., Gizela Antinac, bacc.med.techn., Josipa Pandurić, bacc.med.techn. i Ivana Pavčević, primalja/asistent primaljstva, te medicinske sestre iz primarne zdravstvene zaštite iz cijele Osječko-baranjske županije.

Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF prije više od tri desetljeća ocijenili su kako je svijet krenuo prema jednom velikom nekontroliranom eksperimentu u kojem je sve manje djece na prirodnoj prehrani. Zbog toga su navedene međunarodne organizacije pokrenule program promicanja dojenja pod nazivom „Deset koraka do uspješnog dojenja“, a ona rodilišta koja ispunjavaju kriterije dobivaju naziv „Rodilište – prijatelj djece“. Iako je program prvenstveno usmjeren prema rodilištima, on naglašava važnost edukacije o dojenju za vrijeme trudnoće, te na potrebu za podrškom i zaštitom dojenja nakon izlaska iz rodilišta, s posebnim naglaskom na potpori šire društvene zajednice. Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Ministarstvom zdravstva pokrenuli su 1993. godine program promicanja dojenja u Hrvatskoj.

Pozitivna je činjenica kako od 2016. godine sva hrvatska rodilišta nose naziv „Rodilište – prijatelj djece“, a mnoga od njih su u međuvremenu ponovno ocijenjena i potvrdila svoj status. Međutim kako bi program dojenja postao dio jedne opće društvene kulture, potrebno je mnogo više učiniti na edukaciji mladih i reproduktivne populacije u cilju usvajanja znanja, vještina i stavova u promicanju dojenja. Za taj veliki zadatak potrebna je i edukacija zdravstvenih djelatnika koji su često izloženi propagandi proizvođača nadomjestaka za majčino mlijeko.