U KBC-u Osijek obilježen XXVI. Svjetski dan bolesnika

DSC 0480

Uoči blagdana Gospe Lurdske i XXVI. Svjetskog dana bolesnika, 10. veljače  biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. dr. Vladimir Dugalić posjetio je Klinički zavod za transfuzijsku medicinu, Zavod za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju te Kliniku za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Osijek.
Na taj način iskazao je zahvalnost liječnicima i medicinskom osoblju za sav njihov trud i nastojanja, a bolesnicima je uputio riječi ohrabrenja. Ovogodišnji Svjetski dan bolesnika tematiziran je porukom pape Franje »Mater Ecclesiae: ‘Evo ti sina!… Evo ti majke!’ I od toga časa uze je učenik k sebi« (Iv 19, 26-27), a ovaj posjet organiziralo je Katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara (HKDMST) – ogranak Osijek na čelu s predsjednicom Sanjom Višević te Nevenka Begić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC-a Osijek.

Posjet odjelima

Na Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu mons. dr. Dugalić svojim dolaskom podržao je akciju dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji HKDMST-a, Podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS) KBC-a Osijek, Društva glavnih sestara HUMS-a, Kirurškog društva i Društva za bol. Susreo se s liječnicom Dubravkom Perković, glavnim medicinskim tehničarom Daliborom Ratićem, glavnim tehničarom Odjela prikupljanja krvi dobrovoljnih davatelja Aleksandrom Mezga, a prisutne su bile i predsjednica Kirurškog društva medicinskih sestara Suzana Stojković, predsjednica Društva za bol pri HUMS-u Mara Lopar, predsjednica Podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Dragica Pavlović i predsjednica Podružnice KBC-a Osijek HUMS-a Ljubica Tolj.
Potom je uslijedio posjet medicinskom osoblju i bolesnicima na Zavodu za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju. Mons. dr. Dugalić pozdravio je dežurnog liječnika Dražena Dražića i medicinsku sestru Ljiljanu Damjanović, a svim bolesnicima darovao je medaljicu Gospe Lurdske, prigodnu molitvu i poruku pape Franje za Svjetski dan bolesnika. Na Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, mons. dr. Dugalića u posjet pacijentima povela je dežurna liječnica doc. dr. sc. Darija Birtić kao i medicinske sestre Ruža Đanić, Gordana Vukmirović i Danijela Rimac, a pridružile su se i učenice Medicinske škole. Uz zanimanje za njihovo zdravstveno stanje, mons. Dugalić bolesnike je potaknuo na molitvu naglašavajući kako vjera daje duhovnu snagu i okrjepu, pomaže osmisliti patnju i izići iz očaja, a uz pouzdanje u Boga sve teškoće se mogu lakše podnijeti.

Misno slavlje

Posjet je zaključen misnim slavljem u kapelici KBC-a Osijek koje je predvodio mons. Dugalić, a koncelebrirao je vlč. dr. Stjepan Radić, duhovnik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva – Podružnica Osijek i bolnički kapelan o. Marek Szrejna, Cssp. Liturgijsko pjevanje animiralo je Pjevačko društvo sv. Josipa te nedavno osnovan Zbor medicinskih sestara i tehničara HUMS-a. Nazočile su medicinske sestre KBC-a Osijek i Doma zdravlja Osijek.
U svojoj homiliji mons. Dugalić podsjetio je na brojna evanđeoska izvješća o Isusovim ozdravljenjima bolesnika. Pojasnio je kako je u Isusovo vrijeme bolest bila promatrana kao posljedica grijeha, znak narušenog odnosa između čovjeka i Boga. „Kristovo suosjećanje s bolesnima i njegova brojna iscjeljenja svakovrsnih bolesnika bila su očit znak da je Bog pohodio narod svoj i da se približilo Kraljevstvo Božje. Ali Isus ima vlast ne samo liječiti već i grijeh opraštati: on je došao izliječiti čitavoga čovjeka, dušu i tijelo. Isus je liječnik koga bolesnici trebaju. Njegovo suosjećanje sa svima koji trpe ide tako daleko da se s njima poistovjećuje“, naglasio je propovjednik.
Obilježavanje Dana bolesnika nastavit će se u ponedjeljak, 12. veljače kada će bolesnike KBC-a Osijek uz članove HKDMST-a i učenike Medicinske škole Osijek posjetiti i učenici Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku.