11. hrvatski dan mimoza, Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

27018886 10155569551073557 1690550015 O

U subotu 20. siječnja 2018. godine  na Trgu A. Starčevića u Osijeku obilježen je 11. hrvatski Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i ujedno najava za 12. Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice (22.-28. siječnja 2018.). Manifestacija je održana u organizaciji Gradske lige protiv raka Osijek u suradnji  sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, KBC Osijek, DZ Osijek, IK Javor iz Osijeka, Mammae klubom Osijek, JaKa udruga žena oboljelih i liječenih od raka jajnika, LC Gea Osijek i Medicinskom školom Osijek. Uz simboličnu podjelu i prodaju cvjetova mimoze, dijeliti su se edukativni materijali i savjetovali građani o mogućnostima sprečavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice, cijepljenju protiv HPV-a, kao i nacionalnim programima ranog otkrivanja raka.

Svojom učestalošću i smrtnošću, ali i nizom etioloških spoznaja rak vrata maternice izazov je suvremene medicine te značajan javnozdravstveni problem u razvijenim i u nerazvijenim zemljama.

Bolest je to od koje zahvaljujući današnjim mogućnostima u medicini i javnom zdravstvu, uzimajući u obzir mogućnosti i znanja u  sprječavanju i mogućnostima ranog otkrivanja ove bolesti, ne bi smjela teoretski oboljeti niti umrijeti ni jedna žena u svijetu. No nažalost stvarnost je još uvijek poražavajuća.

Rak vrata maternice četvrto je po učestalosti sjelo raka žena u svijetu.

Dobro organizirana zdravstvena zaštita žena jedan je od bitnih čimbenika za očuvanje i unapređenje kvalitete života žena uopće. Kroz skrb o materinstvu, planiranje obitelji, zaštitu žena od malignih bolesti čini temelj osiguranja biološke reprodukcije pučanstva, a kroz važnu ulogu u obitelji i odgoju kao i značaja  radne produktivnosti žena u društvenom okružju, predstavlja i treba biti vodeći i najvažniji zadatak svakog društva.

U ovim nastojanjima same žene moraju biti značajan partner kroz podizanje svijesti o važnosti odlazaka na redovite preglede, kroz odgovorno spolno ponašanje, stalnu edukaciju već od same obitelji te kroz sve druge institucije odgoja i obrazovanja. U svemu tomu značajan doprinos treba dati i lokalna zajednica i radno okružje i rezultat ne bi smio izostati.