25 godina Klinike za neurokirurgiju KBC-a Osijek

20171102 121122

Pristup pacijentima je pola izlječenja, a o liječnicima i medicinskim sestrama, kao i o svim drugim djelatnicima Klinike za neurokirurgiju KBC Osijek mogu reći samo riječi hvale. Moj liječnik izjavio je kako nakon operacije više nikada ne ću morati popiti tabletu protiv bolova i točno tako je bilo, izjavila je na obilježavanju 25 godišnjice Klinike za neurokirurgiju jedna od nekadašnjih pacijentica, Marija Mihelić, novinarka Glasa Slavonije. 1978. godine prof.dr. Đuro Vranković završio je specijalizaciju iz neurokirurgije nakon čega je službeno započeo neurokirurški rad u osječkoj bolnici. Poslije njega specijalizaciju su završili dr. Marko Rukovanjski koji, na žalost, više nije s nama, te dr. Bruno Splavski, nakon čega neurokirurgija postaje odvojen odjel, prisjetio se početaka i povijesti današnje Klinike za neurokirurgiju njezin v.d. predstojnik doc.dr.sc. Božidar Muršić.

Današnja Klinika za neurokirurgiju ima 24 postelje, dvije operacijske sale, ambulantni trakt i administraciju. Klinika ukupno ima više od 40 medicinskih djelatnika od kojih je pet specijalista, dva specijalizanta, 20 medicinskih sestara, šest tehničara i šest instrumentarki. Godišnje se provede od 700 do 800 operacija, a broj operacija se ne smanjuje u odnosu na manji broj stanovnika u gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i druge četiri slavonske županije koje gravitiraju osječkoj Klinici za neurokirurgiju.

-Broj specijalista liječnika danas je značajno manji, a broj operacija se ne smanjuje, što znači da svaki liječnik ima duplo više operacija nego prije nekoliko godina. No, uspijevamo održavati visoku kvalitetu i standarde medicinske usluge, a naši pacijenti nisu ni na koji način zakinuti za vrhunsku medicinsku uslugu, zaključio je doc.dr.sc. Muršić.

-Uprava KBC Osijek daje, te će i dalje pružati maksimalnu podršku u edukaciji djelatnika, kao i u nabavci medicinske opreme koja će našu Kliniku za neurokirurgiju držati na razini kvalitete ostalih klinika u Republici Hrvatskoj. Klinika za neurokirurgiju jedina je u cijeloj regiji, stoga ravnateljstvo bolnice smatra nužnim nastaviti s ulaganjem u ljude, struku i razinu kvalitete ove ustrojstvene jedinice KBC-a Osijek, izjavio je zamjenik ravnatelja Vlatko Kopić, dr.med.dent.