Funkcionalna integracija KBC-a Osijek i Opće bolnice Našice

DSC01668

U nazočnosti ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića i župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, Ugovor o funkcionalnoj integraciji Kliničkog bolničkog centra Osijek i Opće bolnice Našice danas (18. srpnja 2107. godine) potpisali su ravnatelji bolnica doc. dr. sc. Željko Zubčić i dr. med. Hrvoje Šimić. KBC Osijek i Opća bolnica Našice prve su dvije zdravstvene ustanove u Hrvatskoj koje su potpisale službeni ugovor o funkcionalnom spajanju. Ovim sporazumom okrunjeno ono što dvije bolnice već rade, osobito u posljednjih godinu dana jer su specijalisti osječkog KBC-a odlazili raditi u našičku Opću bolnicu, a pacijentima iz Našica pružana je i usluga CT dijagnostike, budući da našička bolnica nema CT uređaj.

Potvrđuje to i ravnatelj našičke bolnice Hrvoje Šimić koji vjeruje da će povezivanje dviju bolnica omogućiti pružanje kontinuirane i kvalitetne zdravstvene zaštite u Osječko-baranjskoj županiji.

Ministar prof.dr.sc. Milan Kujundžić kaže kako je cilj procesa funkcionalnog spajanja hrvatskih bolnica podići kvalitetu usluge i sigurnost pacijenata te omogućiti racionalnije upravljanje bolnicama, s manje troškova.  „ KBC Osijek je ovime preuzeo veću obvezu pomaganja drugim bolnicama, koje će i dalje funkcionirati kao pravni subjekti. Ovaj projekt omogućit će da pacijenti s našičkog područja ne moraju dolaziti u Osijek, već će osječki KBC slati svoje specijaliste, a našička bolnica će osigurati krevete za produženo liječenje i palijativnu skrb te respiracijske centre „ istaknuo je ministar prof.dr.sc. Milan Kujundžić.  Od novog načina funkcioniranja ministar očekuje da će omogućiti razvoj obiju bolnica te smanjiti broj dežurstava i opreme koja se koristi, no još je prerano precizno govoriti o očekivanim uštedama. Najavio je kako će se u idućih desetak dana ugovori o funkcionalnom integriranju potpisati za karlovačku i ogulinsku, šibensku i kninsku te vukovarsku i vinkovačku bolnicu.

Potpisivanjem ovog ugovora doći će do smanjenja liste čekanja pacijenata, kvalitetnije zdravstvene usluge te financijskih ušteda u zdravstvu. Ministar prof.dr.sc.Milan Kujundžić, državni tajnik Željko Plazonić i župan Anušić potom su posjetili KBC Osijek i Opću bolnicu Našice.