Glumac Zijah Sokolović odigrao predstavu za male bolesnike KBC-a Osijek

Kibel

U sklopu projekta Bajkaonica poznati glumac Zijah Sokolović ovih je dana na turneji po istočnoj Hrvatskoj, a danas je posjetio Kliniku za pedijatriju KBC-a Osijek kako bi malim bolesnicima pričao bajke i olakšao im dane koje provode u bolnici.
Rezultat je to akcije časopisa “Poduzetnik”, Udruge Biti Bolji i donatora Branka Ostovića, a ovu čitaonicu malim bolesnicima Zijah Sokolović je objeručke prihvatio.
Pripovijedanje je aktivnost koja potiče djecu na razmišljanje, upoznaje ih sa svijetom oko njih, pomaže im u učenju slova i brojki te razvija socijalno-kognitivne vještine. Profesionalni glumci i pričači pričaju djeci bajke i u izravnom susretu otkrivaju svjetove dobra i zla i tako razvijaju dječju maštu. Ideja je također na kratko udaljiti djecu od mobitela, televizora, računala i drugih gadgeta te im omogućiti susret sa živim čovjekom koji će ih pripovijedanjem zainteresirati i zabaviti.
Posebnost ovog projekta je u njegovoj mobilnosti, jer omogućuje da se pripovijedanje provodi u lokalnim zajednicama (u vrtićima, školama, knjižnicama, bolnicama…) u posebno osmišljenom kutku za pripovijedanje nazvanom Bajkaonica. Sastoji se od nekoliko ključnih elemenata – stolca, tepiha, lampe, vizuala projekta, posebne opreme za pripovjedača te šarenih jastučića za djecu.
Mislimo da ovo neće biti izolirani slučaj, nego jedan od mogućih iskoraka za ubuduće. Želimo da se bolnica približi pacijentima, a ne da bude samo prostor u kojem zatvoreni čekaju ozdravljenje. Svatko tko živi u prostoru koji nije njihovo životno okruženje proživljava stres te je ovakva akcija svakako je način da im se pokuša pomoći da se osjećaju što ugodnije, a što je dobro za njihovo mentalno i opće zdravstveno stanje.