Hrvatsko katoličko liječničko društvo podružnice Osijek proslavilo svog zaštitnika

Luka 1

Prema već ustaljenom modelu, osječki su liječnici u crkvi sv. Roka na blagdan sv. Luke, 18. listopada proslavili svoga zaštitnika sv. Luku. Susret je započeo svetom misom koju je predvodio dr. Stjepan Radić, duhovnik podružnice. Na temelju evanđeoskog teksta o Isusovom slanju sedamdeset dvojice učenika, duhovnik Radić je u propovijedi na poseban način istaknuo dvije misli. Isusov izričaj ‘nikog putem ne pozdravljajte’ duhovnik je protumačio Kristovom brigom da se ne zadržavamo na nepotrebnim i suvišnim djelatnostima, razgovorima i susretima, koji nam ne samo oduzimaju vrijeme, već nas duhovno i egzistencijalno troše. Tako potrošeni postajemo bezvoljni svaljujući krivnju na drugu stranu i uplićući se time u začarani krug početnog snažnog zauzimanja za nešto te brzog odustajanja od istog. Ono što Krist traži od svojih učenika u naviještanju radosne vijesti, ali i u životu općenito jest usmjeravanje na ono bitno, sržno. Upravo se ovaj pristup može povezati i s liječničkom službom u, primjerice, određivanju dijagnoze kod nekog bolesnika. Liječnici su zahvalni onim pacijentima koji se potrude na jasan i precizan način, dakle orijentirajući na bitno, prikazati svoje trenutno stanje, tj. fenomene bolesti. Također i u međusobnoj komunikaciji, profesionalnoj ili privatnoj, tražimo pozornost i jasnoću u ophođenju upravo zbog kvalitete dotične komunikacije kao i izbjegavanja nepotrebnih nesporazuma.

Osim ove, duhovnik je izabrao i drugu misao vodilju, onu naime u kojoj Isus nalaže učenicima da ‘ne prelaze iz kuće u kuću’. Ne prelaziti iz kuće u kuću predstavlja poziv da svoje poslanje obavljamo ustrajno i nadasve temeljito. Postojanost je vrlina koja se posebno zahtijeva od liječnika. Ona očituje ozbiljnost u pristupu i samim time, modernim rječnikom izraženo, sustavnost – toliko potrebnu u svim institucijama te posebno medicinskoj. Sve su to zapravo darovi, tj. milosti, tako duhovnik Radić, za koje trebamo i pod ovom prilikom moliti svemogućeg Gospodina.

Nakon svete mise liječnici su se zaputili s duhovnikom Radićem u nadbiskupijski Vikarijat. Tamo su nakon pozdravnih riječi i kratkim prikazom narednih aktivnosti od strane Anamarije Čondor dr. med., predsjednice podružnice i Vlatka Kopića, dr. med. dent., zamjenika ravnatelja KBC-a Osijek i člana podružnice, ostali u radosnom i ugodnom druženju.