Izgradnja fotonaponske solarne elektrane u sklopu provedbe projekta RESCUE

IMG F8e8e95b8f259f7135ead4573a8c4e33 V

Nedavno je završena montaža fotonaponske solarne elektrane u sklopu projekta RESCUE sveukupne vrijednosti 1.936.989,91 € čiji je glavni cilj demonstrirati inovativni pristup obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti za javne zgrade u prekograničnoj regiji.

Postavili smo solarne ploče na objektu Prehrana, Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju i Zavodu za onkologiju. Dvije sunčane elektrane spojene su na trafostanicu „Maternite“ tako da će ukupno proizvedena energija biti i potrošena je jer navedena trafostanica najviše opterećena. Ovim aktivnostima očekujemo godišnju uštedu od oko 370 tisuća kuna.

Projektnim aktivnostima doprinosimo očuvanju okoliša te smanjujemo negativni utjecaj na klimatske promjene. Nastojimo pokazati kako održiva rješenja s niskom razinom ugljika donose značajne zdravstvene i ekonomske prednosti.

Nositelj projekta je FTN –  Fakultet tehničkih nauka – Univerzitet u Novom Sadu, a projektni partneri, uz KBC Osijek su još i KCV – Klinički centar Vojvodine, FERIT – Fakultet elektrotehnike, računarstva i informatičkih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i SFSB – Strojarski fakultet Sveučilišta u Slavonskom Brodu koji će primijeniti inovativni pristup RES i EE za javne zgrade u prekograničnoj regiji.

Više o samom projektu na službenoj stranici https://rescue-ipa.eu/ .