KBC Osijek postao peti implantološki centar u Hrvatskoj

IMG 0472

KBC Osijek postao peti implantološki centar u Hrvatskoj u kome se provodi ugradnja umjetne pužnice.

Prvi pacijent kojem je ugrađena umjetna pužnica je 57-godišnji Vinkovčanin koji je potpuno izgubio sluh u prosincu prošle godine. Ugradnju pužnice izveo je prof. dr. Robert Trotić iz KBC-a Sestre Milosrdnice koji je bio i u prvom hrvatskom timu za ugradnju pužnice prije 21 godinu, a operaciju koja je obavljena 05. svibnja su pratili liječnici KBC-a Osijek – Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata kojima je ovo bila odlična edukacija za buduće samostalne zahvate.

Operacija je prošla odlično, pužnica savršeno funkcionira, a pacijent se osjeća dobro: probudio se bez glavobolje i vrtoglavice i očekuje se njegov puni oporavak unutar tjedan dana. Za mjesec dana bit će mu priključen i vanjski procesor govora i tada će se znati pravi rezultati ove operacije.

Za KBC Osijek ovo je novi početak u liječenju gluhoće jer do sada su se uspješno liječile samo nagluhe osobe, a od sada će biti moguće liječiti i osobe koje su potpuno izgubile sluh.

Inače, prva umjetna pužnica u Hrvatskoj ugrađena je prije 21 godinu u KBC-u Sestre Milosrdnice, a od tada je u našoj zemlji ugrađeno oko 700 pužnica u centrima u Zagrebu, Rijeci i Splitu.