KBC Osijek potpisao ugovor o dodjeli 16 milijuna kuna bespovratnih sredstava

IMG 6003
Dana 28. svibnja 2018. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održano je svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Istraživanje i dijagnostika malignih, infektivnih i rijetkih metaboličkih bolesti temeljena na MALDI TOF tehnologiji. Projekt je prijavljen u sklopu poziva Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru IRI u okviru „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ financiranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupno je odobreno 22 projekta, a Klinički bolnički centar Osijek je jedan od dvije bolnice u Republici Hrvatskoj kojima su odobrena bespovratna sredstva.
Ukupna vrijednost projekta i odobrenih bespovratnih sredstava iznosi 16.129.024,22 kn te se u najvećem obujmu sastoji od nabave vrijedne opreme.
Projektom će se riješiti problemi nedostatnih tehnoloških kapaciteta Odjela za kliničku kemiju te će se uvođenjem MALDI TOF MD tehnologije unaprijediti znanstvenu izvrsnost u sektoru biomedicine i zdravstva u RH. Rezultati istraživanja preusmjerit će se na pružanje potpore gospodarstvu, dijagnostičkoj i farmaceutskoj industriji, dok će realizacija projekta zadovoljiti potrebe osiguranika HZZO-a unaprjeđenjem napredne dijagnostike malignih bolesti, a što je preduvjet za personaliziranu terapiju malignih bolesti. Dodatno, društvena vrijednost realizacije projekta je i unaprijeđena nastavna djelatnost.