Donacija LIS-a tvrtke IN2 Kliničkom bolničkom centru Osijek

20200401 105418

Nedavno oformljeni laboratorij za kliničku mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek u samo nekoliko tjedana trajanja ove krize preusmjerio je svoj fokus i pripremio se za testiranje uzoraka na prisustvo koronavirusa. Time je omogućeno brže i obuhvatnije dijagnosticiranje pozitivnih osoba u istočnom djelu Hrvatske te kvalitetnija kontrola širenja zaraze.

Klinički bolnički centar Osijek regionalni je respiratorni centar za područje istočne Hrvatske koji pokriva pet županija i devet pripadajućih bolnica tijekom krize uzrokovane virusom COVID-19.

„Okupili smo vrhunski tim i tek oformljeni laboratorij u hodu prilagodili novonastaloj situaciji. Mobilizirali smo sve one koji imaju znanja u području izolacije nukleinskih kiselina i detekcije gena – vrhunske mikrobiologe, djelatnike molekularnog laboratorija, nuklearne medicine, patologije i druge  laboratorijske stručnjake te oformili krizni tim od petnaestak vrhunskih stručnjaka koji će raditi na testiranjima uzoraka. Trenutni kapacitet je 100 uzoraka na dan s tendencijom povećanja obrade na 150 uzoraka dnevno“, potvrdio je ravnatelj osječkog KBC-a doc. dr. sc. Željko Zubčić, dr. med.

Jedan od najvećih domaćih proizvođača softvera IN2 stavio je svoj Laboratorijski informacijski sustav na raspolaganje Kliničkom bolničkom centru Osijek za potrebe odjela za kliničku mikrobiologiju. Ovaj sustav čini niz modula namijenjenih automatizaciji procesa u laboratoriju, od prijema i označavanja uzorka, preko akvizicije rezultata s analitičkih instrumenata, do naprednog izvještajnog sustava i obračuna.

„Na iskazanu potrebu Kliničkog bolničkog centra Osijek reagirali smo promptno i već isti dan započela je implementacija našeg Laboratorijskog informacijskog sustava kao podrška radu tima laboratorija za kliničku mikrobiologiju. Ova je pandemija veliki izazov javnom zdravstvu te mijenja svoj oblik i smjer kretanja iz dana u dan, a na isti način utječe i na naše svakodnevne živote i poslovne izazove. Naši timovi u IN2 su u potpunosti spremni i fokusirani na potrebe naših klijenata, posebice onda kad se one odnose na okolnosti od nacionalnog značaja. Svima nam je u ovom trenutku cilj smanjiti pa onda i zaustaviti širenje zaraze“, istaknuo je Denis Jašarević, izvršni direktor Sektora zdravstva tvrtke IN2.

Zahvaljujemo tvrtki IN2 na uspješnoj suradnji. Drago nam je što možemo računati na Vašu pomoć i podršku te što ste uz nas u ovoj kriznoj situaciji i uvijek nam spremni pomoći.