Klinika za očne bolesti dobila najsuvremeniji uređaj za izračun intraokularnih leća – IOL MASTER 700

Biometar Lece 3 E1666337787746

U svrhu unaprjeđenja i podizanja kvalitete pružanja zdravstvene zaštite, Klinički bolnički centar Osijek nabavio je najsuvremeniji uređaj za izračun intraokularnih leća – beskontaktni biometar Zeiss IOL MASTER 700.
IOL MASTER  je uređaj koji služi za izračunavanje dioptrije umjetne leće koja se, nakon operacije mrene i vađenja prirodne leće, ugrađuje unutar oka. Za razliku od starije ultrazvučne metode, IOL MASTER radi na tehnologiji koja koristi svjetlosne zrake što osigurava precizniji izračun leće koja se ugrađuje u oko pacijenta, a time i njegov bolji vid nakon operacije.
Uređaj će se koristiti u svakodnevnom radu u Ambulanti za prednji segment oka za pripremu pacijenata naručenih na operaciju katarakte na Klinici za očne bolesti, a na kojemu će se godišnje snimiti oko 2000 pacijenata.
Zahvaljujući novoj tehnologiji povećat će se preciznost i brzina izračuna vrijednosti intraokularnih leća te će se greška izračuna svesti na minimum.
Uz navedenu primarnu funkciju izračuna vrijednosti intraokularnih leća, uređaj pruža dodatne mogućnosti uvida u kompletnije stanje prednjeg segmenta oka.
Vrijednost nabave uređaja iznosi 449.750,00 kn, a sredstva je osiguralo Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske za potrebe Klinike za očne bolesti Kliničkog bolničkog centra Osijek.