Liječenje PRP-om i matičnim stanicama u Kliničkom bolničkom centru Osijek

Slika5

Unazad dva mjeseca na Zavodu za ortopediju i traumatologiju uvedene su dvije nove metode liječenja uz pomoć plazme bogate trombocitima i matičnim stanicama. Opće je poznato kako su se navedene terapije do sada mogle ostvariti samo u privatnim ustanovama, stoga smo jako ponosni što se odnedavno navedeni postupci mogu obaviti u Kliničkom bolničkom centru Osijek.
Stanična terapija te regenerativna medicina, zadnjih godina doživljava veliki zamah, a ona uključuje između ostalog liječenje matičnim stanicama i PRP-om.

PRP (plazma bogata trombocitima)

Osim tekućeg dijela (plazme), krv sadrži crvene stanice, bijele stanice i trombocite. Trombociti osim što sudjeluju u zgrušavanju krvi, sadrže stotine proteina zvanih faktori rasta koji su vrlo važni u liječenju ozljeda. PRP je plazma s mnogo više trombocita nego što se obično nalazi u krvi, a time i čimbenicima rasta za oko 5 do 10 puta. Da bi se razvio PRP pripravak, prvo se mora izvući krv iz pacijenta. Trombociti se odvajaju od drugih krvnih stanica i njihova se koncentracija povećava u centrifugatoru (slika 1.) tijekom procesa koji se naziva centrifugiranje. Po završetku centrifugiranja dobiveni pripravak (slika 2.) se aplicira na željeno mjesto (slika 3.). Procedura se u pravilu ponavlja za 1 do 4 tjedna. Procedura je ambulantna, brza i jednostavna, izvodi se u lokalnoj anesteziji, a jedine kontraindikacije su postojanje maligne bolesti u anamnezi i akutna infekcija. Odmah nakon davanja, nakon nekoliko minuta pacijent može ići kući. PRP je prema većini istraživanja najučinkovitiji u liječenju kroničnih upala tetiva, poput teniskog lakta, upale Ahilove tetive, ligamenta patele ili tetiva ramenog zgloba. PRP terapija je primjenjiva i u  liječenju akutnih sportskih ozljeda, kao što su puknuća ligamenta, tetive  i ozljede mišića.

Uočeni su dobri rezultati za kod osteoartritisa zglobova s umjerenim degeneracijskim promjenama (I do III stupanj artroze), te kod diskogene boli.

Rizici povezani s aplikacijom PRP-a su minimalni:  manja  bol na mjestu ubrizgavanja, infekcija, oštećenje tkiva mekog tkiva, ozljede živaca – čime se ne razlikuju puno od rizika koji su povezani s davanjem  kortizonske terapije ili davanjem preparata hijaluronske kiseline u oboljeli zglob.

Matične stanice i periciti

Matične stanice i periciti (Rougetove stanice) dobiveni iz masnog tkiva i koštane srži imaju veliki potencijal u reparaciji hrskavice, regeneraciji kosti, liječenju artritisa, cijeljenju tetiva, a svoju najčešću primjenu u ortopediji nalaze u liječenju degeneracijskih promjena velikih zglobova. Matične stanice i periciti imaju nekoliko važnih funkcija: spriječavaju staničnu smrt i nastanak ožiljnog tkiva, stimuliraju stvaranje novih krvnih žila, a imaju  i regeneracijski  učinak na oštećeno tkivo smanjujući upalni odgovor, te razvojem novih krvnih žila. Značajno je da masno tkivo sadrži znatno više matičnih stanica nego koštana srž. Indikaciju za aplikaciju matičnih stanica donosi liječnik, a indikacijsko područje gotovo je identično kao i za PRP. Procedura je minimalno invazivna, brza i s malo nuspojava i komplikacija. Obavlja se korištenjem lokalne anestezije. Pri tom se uzima mala količina masnog tkiva iz pojedinih regija, najčešće oko pupka. Matične stanice bivaju izolirane u vrlo kratkom roku i spremne su za aplikaciju u željenu regiju. Aplikacija se izvodi uz primjenu UZV ili dijaskopa. Pacijent ubrzo može ići kući, a procedura se može ponoviti po potrebi za nekoliko tjedana prema procjeni liječnika. Indikaciju o primjeni ovih terapija donosi liječnik specijalista ortopedije nakon kliničkog pregleda i potrebne medicinske dokumentacije.