Ministar zdravstva posjetio Klinički bolnički centar Osijek

Osijek Clinac

U Kliničkom bolničkom centru Osijek predstavljen je novi linearni akcelerator proizvođača Varian koji je instaliran i počeo je s radom na Zavodu za onkologiju, a čija je vrijednost 13,5 milijuna kuna. Uprava Kliničkog bolničkog centra Osijek i pročelnik Zavoda za onkologiju doc. dr. sc. Ilijan Tomaš linearni akcelerator predstavili su prof. dr. sc. Milanu Kujundžiću, ministru zdravstva i Ivanu Anušiću, županu Osječko-baranjske županije.

Riječ je o trenutno najsuvremenijem aparatu u javnom zdravstvu kojim se podigla kvaliteta provođenja radioterapije u KBC Osijek. Puštanjem u rad novog linearnog akceleratora uz postojeći linearni akcelerator, KBC Osijek se nakon 4 godine izjednačio u broju linearnih akceleratora s Rijekom i Splitom koji imaju po 2 linearna akceleratora. Novi uređaj omogućio je smanjenje listi čekanja na radioterapiju u KBC Osijeku. Uređaj ima mogućnost provođenja radioterapije naprednim tehnikama pomoću kojih se može dati ukupno veća doza  na ciljani volumen (tumor ili sijelo tumora), a istovremeno zaštiti okolne organe.

Ministarstvo zdravstva je u 2018. godini investiralo 38,5 milijuna kuna u medicinsku opremu za potrebe Kliničkog bolničkog centra Osijek, a linearni akcelerator je jedan od najskupljih uređaja nabavljenih unazad nekoliko godina.

Ministar je obišao i novouređene prostore Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju te Kliniku za očne bolesti.

Uređenjem Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju omogućilo se dodatni, novi vid terapija i provođenje rada s pacijentima svih stupnjeva oboljenja. Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju postao je mjesto gdje se dijete i adolescent ne osjećaju samo kao pacijent nego kao mlada osoba koja se educira raditi na sebi i svojim rizičnim ponašanjima.

Svaki novi uspjeh je potvrda našeg kvalitetnog rada i dobrih poslovnih odnosa, povjerenja i obostrane podrške, koje ćemo još snažnije graditi i dalje u budućnosti, a sve zahvaljujući sinergiji regionalne i državne vlasti jer samo zajedničkim radom možemo graditi kvalitetniji i učinkovitiji sustav.