Nabavljen novi centralni denzitometar za potrebe Zavoda za endokrinologiju

IMG 6782

Klinički bolnički centar Osijek je u okviru kontinuiranog ulaganja u suvremenu tehnologiju i medicinsku opremu osigurao nabavu novog centralnog denzitometra GE Healthcare Lunar iDXA Pro s originalnom pripadajućom radnom stanicom Global PC W10 iDXA-ROW za izvođenje dijagnostičke pretrage denzitometrija – neinvazivne radiološke pretrage s minimalnim zračenjem kojom se najpreciznije i najpouzdanije definira postotak gustoće kostiju. Riječ je o suvremenoj, bezbolnoj i brzoj proceduri koja se najviše koristi za dijagnostiku osteoporoze, oboljenja koje najviše pogađa žene u postmenopauzi, a označava smanjenje mineralne gustoće koštanog tkiva, što može dovesti do prijeloma kosti i nerijetko trajnog invaliditeta.

Vrijednost nabave uređaja iznosi 699.837,50 kn, a sredstva je osiguralo Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske za potrebe Zavoda za endokrinologiju, Klinike za unutarnje bolesti, Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Pretraga se pri ovoj Klinici izvodila na uređaju starom cca 17 godina, koji je zbog dotrajalosti i nemogućnosti ponovnog vraćanja u funkciju u potpunosti prestao s radom početkom 2020. godine. Pretraga se nakon toga izvodila na uređaju pri Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja ove ustanove, no obzirom da se također radi o starijem uređaju isti je u više navrata zahtijevao prekide rada zbog potrebe popravaka.

Novi uređaj je Klinici za unutarnje bolesti isporučen 06. rujna 2022. godine, a nakon zahtjevne instalacije uređaja izrazite osjetljivosti i vrhunske edukacije cjelokupnog tima za rad na novoj opremi, bazirane na najnovijim svjetskim standardima i trendovima, dana 03. listopada 2022. godine svečano je obilježen početak primjene istog u kliničkom Zavodu za endokrinologiju na zadovoljstvo svih naših bolesnika kojima je navedena pretraga potrebna.

Ovom vrijednom nabavom osigurat će se vrhunska zdravstvena usluga našim korisnicima s područja Slavonije i Baranje od strane našeg profesionalnog liječničkog i radiološkog tima, uz maksimalnu iskorištenost uređaja, što je esencijalni preduvjet za postizanje ranog otkrivanja bolesti i najboljeg ishoda liječenja.