Novi traumatološki stol i C-luk uređaj za Kliniku za ortopediju i traumatologiju

IMG 20201111 081828 524

Nakon dobivenog statusa Klinike za ortopediju i traumatologiju, za uspješan početak rada, stigla su dva dara – traumatološki stol i C-luk uređaj. Riječ je o suvremenom uređaju koji će omogućiti veću kvalitetu i učinkovitost dijagnostičkih postupaka, dok će visokokvalitetni traumatološki stol omogućiti sigurnije i lakše izvođenje složenih traumatoloških zahvata kao i primjenu novih metoda.

Sredstva za nabavu traumatološkog stola u vrijednosti od 1,4 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo zdravstva RH, dok je Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u suradnji s Ministarstvom zdravstva financiralo nabavu novog C-luk uređaja u vrijednosti od 715.000,00 kuna.

Zavod za traumatologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek regionalni je traumatološki centar kojemu gravitiraju bolesnici iz četiri slavonske županije (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska te povremeno Brodsko-posavka). Na Zavodu za traumatologiju radi 10 liječnika specijalista traumatologije i 6 specijalizanata.

Godišnje se na Zavodu učini prosječno 1100-1200 operacijskih zahvata te hospitalizira više od 1300 pacijenata.

Za potrebe operacijskih zahvata  suvremene traumatologije koji se obavljaju na našem Zavodu, novi suvremeni operacijski stol osigurava pozicioniranje i pristupe koji su potrebni za postizanje optimalnih rezultata u otvorenim ili minimalno invazivnim zahvatima. Trakcijske poluge stola izrađene su od karbonskih vlakana kako bi omogućili jasnu slikovnu dijagnostiku upotrebom C-luka, što ima značajnu ulogu u uspješnosti i sigurnosti operacijskog zahvata.

S obzirom na činjenicu da je Klinički bolnički centar Osijek regionalna ustanova za zbrinjavanje politraumatiziranih bolesnika i da se veliki broj pacijenata k nama upućuje, nova medicinska oprema značajno će podići razinu i kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite.