OBILJEŽEN TJEDAN DOJENJA- „PODRŽIMO DOJENJE ZAJEDNO“

Photo0

Od 01. do 07. kolovoza 2017. godine obilježava se tjedan dojenja. Cilj ovog tjedna je senzibilizacija javnosti na temu dojenja i pokretanje dodatnih aktivnosti u svrhu promicanja važnosti prirodne prehrane.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek zajedno s patronažnim sestrama iz Doma zdravlja Osijek obilježen je korisnim predavanjima:

1. Važnost osnivanja banke humanog mlijeka – Dubravka Barač, dr.med.
2. Podržimo dojenje zajedno- osvrt na rad Savjetovališta za dojenje, Dragica Pavlović, mag.med. techn., voditelj Tima za promicanje dojenja Osječko baranjske županije
3. Promicanje dojenja u zajednici- Zorica Kovač, bacc. med. techn., IBCLC savjetnica za dojenje

Željelo se i ove godine ukazati na brojne korisne učinke dojenja za dijete, ali i za majku. Poznato je da Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju početak dojenja u rađaoni te nastavak isključivog dojenja do 6 mjeseca djetetovog života, a nakon toga nastavak dojenja uz dohranu do navršene druge godine ili dulje dok god to majka ili dijete žele.
Dojena djeca rjeđe obolijevaju od upala dišnog, probavnog sustava, šećerne bolesti tipa II, povišenog krvnog tlaka, manja učestalost alergijskih bolesti te imaju bolji psihomotorni, emocionalni i društveni razvoj.
Kod mama koje doje rjeđa je pojava postporođajne depresije, smanjeno je krvarenje nakon poroda, smanjen je rizik od pojave raka dojke, vrata maternice i jajnika. Dojenje pojačava i emocionalnu vezu između majke i djeteta te rjeđe izostaju s posla jer djeca manje obolijevaju.
Dojenje pozitivno djeluje i na okoliš, besplatno je, ne zahtijeva proces proizvodnje, nema ambalaže time nema otpada i tako pozitivno djeluje i na okoliš.
Ovogodišnji tjedan dojenja usmjeren je na važnosti suradnje, zajedništva i partnertskih odnosa u promicanju dojenja i pružanju podrške mladim majkama. Poziva se na zajedničko djelovanje političara, lokalne zajednice, medija i pojedinaca u promicanju i naglašavanju koristi dojenja za mentalno i tjelesno zdravlje svih ljudi.
Od prošle godine u podršku promicanja dojenja u javnosti, edukaciji zdravstvenih djelatnika pridružila se i Osječko-baranjska županija. Na obilježavanju tjedna dojenja u KBC-u Osijek prisustvovao je i dožupan Petar Lagator koji je najavio da se nada nastavku dobre suradnje u svrhu promicanja dojenja.