Održana završna konferencija – “Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek”

Snimka Zaslona 2023 12 22 120736

U prostorijama Objedinjenog hitnog bolničkog prijema 27. prosinca 2023. godine s početkom u 12 sati održana je završna konferencija projekta „Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek“ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Svrha je završne konferencije predstavljanje rezultata projekta svim zainteresiranim dionicima, medijima i široj javnosti.

Završnu je konferenciju s pozdravnim riječima otvorila pomoćnica ravnatelja za financijsko poslovanje Sanja Pešić. Na samom početku konferencije naglasila je važnost projekta izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek za istočnu Hrvatsku te pozdravnu riječ u ime Osječko-baranjske županije prepustila saborskoj zastupnici Nataši Tramišak. Saborska je zastupnica istaknula kako je završetak projekta pripreme tehničke i studijske dokumentacije važan korak prema realizaciji izgradnje novoga kompleksa Kliničkog bolničkog centra Osijek. Također, naglasila je kako je ovim projektom započeo proces promjene kvalitete i standarda života u istočnoj Hrvatskoj koji će potaknuti i neke daljnje pozitivne promjene na ovome području.

O pripremi projektno-tehničke dokumentacije na završnoj je konferenciji govorio Darko Ojvan, direktor tvrtke Respect-ing koji je istaknuo kako je projekt „Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek“ najveći projekt kojega je tvrtka projektirala uz pomoć tima koji se sastojao od 60-ak stručnjaka. Tijekom prikaza animacije kako će novi KBC Osijek izgledati, Ojvan je govorio o lokaciji, dizajnu objekta te svim sadržajima – tehnička soba, prilazi, heliodromi, prijemi, hitne službe, kuhinje, ljekarne i ostalo. Naglasio je da da budući objekt ima šest etaža. Koliko je cijeli projekt izgradnje kompleksan prikazuju i druge brojke, poput 1400 parkirnih mjesta i 38 kirurških dvorana, a cjelokupna vrijednost projekta izgradnje procjenjuje se na oko 700 milijuna eura.

Tijek provedbe projekta, od 1. svibnja 2019. godine do 31. prosinca 2023. godine, obuhvaćao je izradu studije izvodljivosti i izradu glavnog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek. Osnovne informacije o projektu te o tijeku provedbe projekta iznijela je pomoćnica ravnatelja za financijsko poslovanje Sanja Pešić koja je naglasila da je sveukupan iznos od 4.684.318,80 € (35.294.000,00 HRK), utrošen kako je i bilo planirano projektom. Od ukupne vrijednosti projekta, Europska unija sufinancirala je 85%, odnosno 3.981.670,98€ (29.999.900,00 HRK) dok je u sufinanciranju vlastitog udjela od 15%, odnosno 702.647,82€ (5.294.100,00 HRK) sudjelovao KBC Osijek i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.  Između više razloga pokretanja ovoga projekta izdvojila je trenutno stanje objekata u sadašnjem kompleksu KBC-a, ograničene mogućnosti za provedbu multidisciplinarnih organizacija te nedovoljno moderne operacijske dvorane. Izgradnjom novog KBC-a riješit će se nedovoljni kapaciteti postojećeg KBC-a, nedovoljna funkcionalnost i opremljenost sadašnjeg KBC-a te nedovoljno učinkoviti poslovni procesi. Naglasila je kako je opći cilj projekta poboljšanje životnog standarda te kvalitete zdravstvene skrbi s obzirom na to da je KBC Osijek jedini Klinički bolnički centar na istočnome dijelu Hrvatske koji obuhvaća 5 županija. Na samome kraju konferencije Pešić je izrazila zadovoljstvo svih dionika ovoga projekta te istaknula kako s nestrpljenjem očekuju poduzimanje daljnjih koraka koji će dovesti do što skorije realizacije izgradnje novoga kompleksa KBC-a.