Perkutana zamjena aortalne valvule (TAVI)

IMG 20191217 123537 Scaled

Na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila učinjene su prve dvije procedure TAVI – perkutane  ugradnje umjetnog srčanog zaliska u bolesnika s teškim simptomatskim suženjem aortalnog zaliska.

Zahvat su obavili naši intervencijski kardiolozi Damir Kirner,dr.med. i dr.sc.Zorin Makarović,dr.med. u suradnji s gostujućim profesorom Matijažom Buncom iz Kliničkog centra Ljubljanja i profesorom Igorom Lekšanom, dr. med. kardiokirurgom.

Radi se o zahtjevnoj proceduri TAVI kojoj se podvrgavaju visokorizični bolesnici s teškim simptomatskim suženjem aortalnog zaliska čija je procijenjena operativna smrtnost previsoka ukoliko se operiraju klasičnim kardiokirurškim zahvatom zamjene aortalne valvule (SAVR).

Zahvati su uspješno obavljeni te se bolesnici dobro oporavljaju.

Uvođenjem novih metoda razvijamo djelatnost u kardiološkoj dijagnostici i liječenju te se svrstavamo uz najrazvijenije bolničke centre. Ovim se postiže veća pristupačnost visoko specijalizirane zdravstvene zaštite bolesnicima koji gravitiraju KBC-u Osijek te isti više neće morat odlaziti na zahvat u druge bolničke centre. Kao regionalni centar obavljat ćemo ovu zahtjevnu proceduru za sve korisnike zdravstvene zaštite istočne Hrvatske kao i bolesnike koji gravitiraju našem centru u široj regiji.