Pravobraniteljica za djecu posjetila Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju

SlikaP

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i savjetnica Sanja Vladović posjetile su Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek. Pročelnica Zavoda doc, prim. dr. sc Katarina Dodig-Ćurković, dr. med. provela je gošće kroz novouređeni i opremljeni prostor Zavoda.

Prethodnih godina savjetnica ureda pravobraniteljice u Osijeku Sanja Vladović nekoliko je puta posjetila nekadašnji Odjel za dječju i adolescentnu psihijatriju te je tada uočila nepovoljne prostorne uvjete i kadrovske kapacitete za liječenje djece s teškoćama mentalnoga zdravlja. Zbog toga je pravobraniteljica uputila više preporuka resornom ministarstvu i Ravnateljstvu KBC-a Osijek za unapređivanje stanja.

Unatrag dvije godine stanje je značajno poboljšano, Odjel je prerastao u Zavod, a prostor Zavoda je proširen, obnovljen i opremljen u skladu s potrebama djece. Povećao se i stručni tim s većim brojem dječjih psihijatara i neliječničkih struka, čime se unaprijedila i organizacija rada u interesu djece koja se liječe u Zavodu. Zaključeno je da su standardi liječenja djece u Kliničkom bolničkom centru Osijek znatno poboljšani te su danas primjer dobre prakse u Hrvatskoj.