Istraživanje i dijagnostika bolesti temeljena na MALDI TOF tehnologiji

Maldi Tof Baner

U četvrtak, 27.09.2018. godine, u videokonferencijskoj dvorani Medicinskog fakulteta u Osijeku održana je tiskovna konferencija znanstveno istraživačkog projekta čiji je nositelj KBC Osijek. Projekt pod nazivom Istraživanje i dijagnostika malignih, infektivnih i rijetkih metaboličkih bolesti temeljena na MALDI TOF tehnologiji (MALDI TOF) vrijedan 16.129.024,22 kn sufinanciran je sredstavima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, a za cilj ima osigurati uvjete za unaprjeđenje znanstveno-istraživačkog rada pri Kliničkom bolničkom centru Osijek. Trajanje projekta: 15 mjeseci (1. srpnja 2018. godine – 1. listopada 2019. godine).

Pozdravne govore održali su predstavnici KBC Osijek i Grada Osijeka Prof. dr. Domagoj Drenjančević, spec. kliničke mikrobiologije s parazitologijom, voditelj Odjela serološke i imunohematološke dijagnostike davatelja krvi i mr. sc. Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo. Projekt je predstavio doc. dr. Željko Debeljak, spec. med. biokemije, voditelj Odjela za kliničku kemiju Kliničkog bolničkog centra.

U događaju, odnosno press konferenciji sudjelovali su predstavnici lokalne vlasti, akademske zajednice, studenti, znanstveni istraživači i djelatnici prijavitelja te predstavnici medija i ostala zainteresirana javnost koji su izrazili podršku i zainteresiranost za budući znanstveni potencijal i rezultate koji će proizaći iz ovog predmetnog projekta.

Podsjećamo, projektom će se riješiti problemi nedostatnih tehnoloških kapaciteta Odjela za kliničku kemiju te će se uvođenjem MALDI TOF MS tehnologije unaprijediti znanstvenu izvrsnost u sektoru biomedicine i zdravstva u RH. Rezultati istraživanja preusmjerit će se na pružanje potpore gospodarstvu, dijagnostičkoj i farmaceutskoj industriji, dok će realizacija projekta zadovoljiti potrebe osiguranika HZZO-a unaprjeđenjem napredne dijagnostike malignih bolesti, a što je preduvjet za personaliziranu terapiju malignih bolesti te unaprjeđenje terapije sepse i rijetkih nasljednih bolesti. Dodatno, društvena vrijednost realizacije projekta je i unaprijeđena nastavna djelatnost.

Također, u nastavku dodajemo link informativnu stranicu projekta za informiranje, komunikaciju i vidljivost projekta.

www.clinical-maldi-tof.eu