Program za provođenje preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja

IMG 9255

Danas je održan sastanak u Kliničkom bolničkom centru Osijek s pomoćnikom ministra hrvatskih branitelja Dinkom Tandarom na kojem je potpisan sporazum o suradnji realizacije Programa za provođenje preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na području Republike Hrvatske u 2017. godini za područje Osječko – baranjske županije. Projekt će se provoditi s ciljem što ranijeg otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti u populaciji hrvatskih branitelja. Nositelji Programa su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva, a sudionici u provedbi su Klinički bolnički centar Osijek koja će osigurati uslugu obavljanja preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja te Hrvatski zavod za javno zdravstvo u dijelu stvaranja baze podataka o zdravstvenom stanju osoba koje su pristupile preventivnom sistematskom pregledu i provođenja analize i evaluacije dobivanih podataka. Preventivni sistematski pregled obuhvaća: opći klinički pregled, laboratorijsku i ostalu dijagnostiku, specijalistički pregled, psihološko testiranje i pregled psihijatra (prema indikacijama). U razgovoru s pomoćnikom ministra izraženo je zadovoljstvo zbog dobre suradnje s Ministarstvom hrvatskih branitelja i radom Regionalnog centra za psihotraumu KBC Osijek.
U prvoj fazi programa obuhvaćena je populacija branitelja s preko 1500 dana borbenog sektora bez statusa HRVI. Rezultati dobiveni preventivnim sistematskim pregledima dat će bolji uvid u zdravstveno stanje korisnika, istražit će se najčešće bolesti branitelja koji su tijekom Domovinskog rata i nakon njega bili izloženi ratnim i poratnim traumatskim stresnim iskustvima.
Za sve informacije o provođenju Programa molimo branitelje da se obrate Ministarstvu hrvatskih branitelja, Područna jedinica Osijek, Ulica Hrvatske Republike 19c, Osijek. Kontakt osobe su gospođe Kristina Vuković i Ružica Roso, broj telefona je 031/208-225.