Protočni citometar u Kliničkom bolničkom centru Osijek

IMG 560d8780c64c6e79db85680da3c3732e V
 

Proteklog tjedna u Kliničkom bolničkom centru Osijek na Kliničkom zavodu za laboratorijsku dijagnostiku instaliran je novi, sofisticirani laboratorijski uređaj BD FACSLyric, protočni citometar nove generacije od tvrke Becton Dickinson u vrijednosti od 1.5 milijuna kuna.

Radi se o suvremenom dijagnostičkom uređaju koji radi na principu protočne citometrije. Za mjerenja koristi tri laserske zrake (plavu, crvenu i ljubičastu) s 10 fluorescentnih kanala i ima mogućnost određivanja 12 dijagnostičkih parametara. Ovakve suvremene uređaje danas u našoj zemlji koriste laboratoriji u KBC Zagreb, Rijeka, Split i KB Dubrava. Naš Klinički zavoda za laboratorijsku dijagnostiku, istu metodu protočne citometrije na uređaju manje osjetljivosti koristi od 2001. g. čime je donedavno bio jedini dijagnostički laboratorij izvan Zagreba koji je radio analize imunofenotipizacije.

Najznačajnije prednosti koje donosi primjena novog uređaja s visokoosjetljivom, suvremenom dijagnostičkom metodom je brža diferencijalno dijagnostička obrada pacijenta  s  različitim, osobito hematološkim bolestima u postupku dijagnostike leukemija i limfoma gdje analiza stanica protočnom citometrijom pomaže u postavljanju dijagnoze, procjeni prognoze, kao i u izboru i praćenju liječenja. Ova metoda je dijagnostički vrlo vrijedna i u drugim kliničkim područjima poput imunologije, pulmologije, reumatologije i onkologije. S novim uređajem se dakle značajno skraćuje vrijeme analize što će omogućiti pacijentima dobivanje nalaza imunofenotipizacije za manje od 48 sati što ubrzava ukupno postavljanje dijagnoze i primjenu terapijskih postupka. Također će uvođenje novog uređaja u rad značajno povećati osjetljivost ove dijagnostičke metode i značajno smanjiti količinu uzorka potrebnog za analizu.

Posebno treba naglasiti novu dodatnu mogućnost kojim će rad na novom uređaju osim same dijagnostike malignih hematoloških bolesti, omogućiti dodatno vrlo vrijedno utvrđivanje minimalne ostatne bolesti (MRD) što doprinosi primjeni ciljane terapije za svakog pojedinog bolesnika. Također, rad na ovom vrhunskom uređaju omogućuje nam primjenu standardiziranih EuroFlow panela čime slijedimo standardizirane operativne postupke usvojene u EU od strane EuroFlow konzorcija.

Evidentne prednosti ove nove tehnologije predstavljaju izuzetno veliki pomak u kvaliteti laboratorijske dijagnostike i našeg proces rada, koji će pod nadzorom naših potvrđenih stručnjaka iz ovog područja, iskusnih specijalista medicinske biokemije i suradnika donijeti nove dijagnostičke vrijednosti. Zbog toga smo Izuzetno zahvalni ravnateljstvu KBC-a Osijek na razumijevanju i iznimno velikom zalaganju koje je dovelo do ostvarenja ovog  projekta i omogućilo nam da unaprijedimo našu dijagnostiku na zadovoljstvo naših pacijenata i kliničara u cijeloj regiji.