Svečano uručenje donacije PBZ Grupe Kliničkom bolničkom centru Osijek

Donacija Osijek03

Danas su predstavnici PBZ Grupe uručili Kliničkom bolničkom centru Osijek donaciju u iznosu od 403.425,00 kuna, omogućivši kupnju centralnog monitoringa za nadzor vitalnih funkcija novorođenčadi za 8 monitora, 4 LCD monitora vitalnih funkcija, te uređaja za terapijsku hipotermiju novorođenčadi za Kliniku za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek, u sklopu kojega radi Zavod za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu. Donacija je dio pomaganja nacionalnom projektu Ministarstva zdravstva pod nazivom “Praćenje djece s neurorizicima”, kojem PBZ Grupa pomaže donirajući bolnicama diljem zemlje sredstva potrebna za kupnju suvremenih medicinskih uređaja kako bi se unaprijedila kvalitetu zdravstvene skrbi neurorizične djece na području cijele zemlje. Sredstva za ovu donaciju PBZ Grupa je prikupila putem svog projekt “Činim dobro svaki dan”, koji je  namijenjen dobrobiti djece i mladih. Za projekt “Činim dobro svaki dan” PBZ Grupa je do sada prikupila gotovo dvanaest milijuna kuna te realizirala 33 donacije, uključujući 25 donacija pedijatrijskim odjelima bolnica širom Hrvatske

“Zavod za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu Klinike za pedijatriju KBC Osijek djeluje kao regionalni, tercijarni centar za zbrinjavanje nedonoščadi i životno ugrožene novorođenčadi.

To znači da Zavod prima svu djecu iz navedenih skupina koja su porođena u Rodilištu Osijek te u Rodilištima Vinkovci, Vukovar, Našice, Slavonski Brod, Požega, Virovitica. Nedonoščad čine oko 10 % ukupno rođene djece, a predstavljaju populaciju s visokim neurorazvojnim rizikom. Osobito visoki neurorizik među našim pacijentima imaju terminska novorođenčad koja se rađaju sa slikom teške porođajne asfiksije te u svrhu neuroprotekcije zahtijevaju primjenu terapijske hipotermije. Očekivano je da se godišnje rađa 3-5 takve djece na 1000 živorođenih. U dosadašnjem radu smo takvu novorođenčad morali, zbog nedostatka uređaja za hipotermiju, transportirati u KBC Rebro, uz napomenu da je stabilizaciju kliničkog stanja životno ugroženog novorođenčeta, pripremu transporta i sam transport bilo potrebno odraditi u vremenskom limitu od 4 do 6 sati nakon poroda kada se terapijska hipotermija prema protokolu mora započeti. Primjenom terapijske hipotermije znatno se smanjuje učestalost mogućeg neurorazvojnog oštećenja i danas je to terapijski standard za novorođenčad s teškom porođajnom asfiksijom i hipoksično ishemičnom encefalopatijom.

Nabavkom uređaja za navedeno liječenje bitno je poboljšana skrb i zbrinjavanje takve novorođenčadi koja su do sada životno ugrožena i vrlo često klinički nestabilna morala podnijeti i napor transporta. Prisutnost uređaja u našem Zavodu omogućuje nam da terapijsku hipotermiju započnemo vrlo brzo nakon poroda s obzirom na činjenicu da vremenski interval od poroda do početka terapijske hipotermije također igra bitnu ulogu u povoljnoj neurorazvojnoj prognozi.

Svi pacijenti Zavoda zahtijevaju intenzivan monitoring vitalnih funkcija te je primitak monitora uz centralnu jedinicu kontrole svih pacijenata na jednom mjestu od izuzetno velikog doprinosa svakodnevnom radu”, zaključila je Mirna Sipl, dr. med.

“Drago mi je da smo danas u Osijeku, na Klinici za pedijatriju gdje se liječe maleni pacijenti grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te da smo, zahvaljujući našem projektu “Činim dobro svaki dan”, osigurali sredstva potrebna za kupnju suvremenih medicinskih uređaja, koji će omogućiti bolje liječenje njezinih najmanjih pacijenata. Projekt “Činim dobro svaki dan” tek je jedan od vidova društveno odgovornog poslovanja PBZ Grupe, a koji uvijek s ponosom ističemo budući da je riječ o kontinuiranom, sustavnom i dugoročnom pomaganju najosjetljivijoj skupini našeg društva – djeci i mladima diljem Hrvatske. I ova najnovija, 33. donacija, koju smo ostvarili sredstvima prikupljenim za projekt “Činim dobro svaki dan”, nadamo se da će pridonijeti unaprjeđivanju te izjednačavanju kvalitete zdravstvene i socijalne skrb djece i mladih u svim dijelovima naše zemlje”, istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda.