U KBC-u Osijek prvi suvremeni videokapilaroskop

305493

Klinički bolnički centar Osijek odnedavno se može pohvaliti videokapilaroskopom – prvim takvim uređajem u Hrvatskoj s pomoću kojeg se promatraju kapilare pod ležištem nokta, a za koji je KBC izdvojio stotinjak tisuća kuna. Iako smo prije pet godina preko donacije dobili sličan uređaj, nedavno kupljeni videokapilaroskop, puno je sofisticiraniji i može razlikovati dvije vrste bolesnika kod kojih se pojavljuje bljedilo i hladnoća prstiju šaka, tzv. Raynaudov sindrom. Videokapilaroskop pomaže pri ranom otkrivanju bolesti, a to je iznimno važno s obzirom na to da što se bolest ranije otkrije, veća je mogućnost sprječavanja njezine progresije. Pravodobna će dijagnoza, spriječiti komplikacije koje ta bolest nosi, a najčešća koja se prati s pomoću ovog uređaja je sistemska skleroza. Pomoću videokapilaroskopa uvelike je poboljšano praćenje aktivnosti bolesti.
Pet sam godina radila uređajem koji smo dobili iz donacije, a uz to sam se educirala na Reumatološkoj klinici u Pečuhu, jer to u Hrvatskoj prije nitko nije radio. No, uređaj poput onog iz donacije posjeduju još četiri klinička bolnička centra u Hrvatskoj, no on nije sofisticiran kao ovaj novi. Sad kad smo kupili videokapilaroskop, možemo reći da ćemo uspješno detektirati autoimune bolesti. Dodaje kako se s ovim zdravstvenim problemom u KBC-u Osijek javljaju uglavnom mlađe osobe, i to žene“, rekla je prof.dr.sc. Jasminka Milas-Ahić,dr.med., reumatolog na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Osijek.
Korak po korak, uz svakodnevno poboljšavanje kvalitete pružene zdravstvene zaštite KBC Osijek postaje centar izvrsnosti.