U Kliničkom bolničkom centru Osijek transplantirana prva rožnica

DSC4199

Na Zavodu za oftalmologiju jučer je prvi put u povijest Kliničkog bolničkog centra obavljena transplantacija rožnice (keratoplastika) te kombinirana operacija vađenja silikonskog ulja iz vitrealne šupljine i transplantacija rožnice.

Operativni zahvati obavljeni su u suradnji subspecijalista prednjeg segmenta oka Zavoda za oftalmologiju i uz stručno vodstvo doc. dr. sc. Mire Kalauze, dr. med. i doc. dr. sc. Tomislava Jukića, dr. med. iz KBC Zagreb.

Transplantacija je obavljena na dva pacijenta, od kojih je jedan imao ozljedu oka metalnim predmetom, a drugi prirođenu anomaliju oka, pojasnio je na konferenciji za novinare doc. Kalauz dodavši kako će specijalisti osječkog KBC-a operacije u početku obavljati uz njegovu pomoć, a kasnije samostalno.

Indikacije za keratoplastiku su brojne, ali najčešće su bulozna keratopatija kao komplikacija operacije mrene ili drugih kirurških zahvata, uznapredovali  keratokonus, zamućenja rožnice nakon infekcija kao što su herpes i sl., zamućenja nakon zahvata refrakcijske kirurgije, kemijske opekline i ozljede oka.

Do sada su bolesnici iz naše regije zbog navedenih dijagnoza morali na operaciju u Zagreb, a od sada je postupak transplantacije rožnice moguće izvesti na Zavodu za oftalmologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije približno 20 milijuna ljudi na svijetu je slijepo zbog bolesti rožnice, a koje se mogu izliječiti upravo transplantacijom rožnice. U usporedbi sa ostalim transplantacijama tkiva i organa, najbolje rezultate pokazuje upravo transplantacija rožnice. Procjenjuje se da se u Europi i Americi izvede oko 40.000 transplantacija rožnice godišnje dok se potrebe za Hrvatsku procjenjuju na 300-350 transplantacija godišnje.  Porastom broja transplantacija rožnica kao i uvođenjem lamelarne keratoplastike, planira se listu čekanja svesti na nulu, tj. omogućiti bolesnicima u Hrvatskoj dobivanje rožnice čim se za to postavi indikacija što je od velike važnosti osobito kod mlađih bolesnika koji se na taj način brže vraćaju i osposobljavaju za normalan život i rad.