U KBC-u Osijek započinje proizvodnja kapi za oči iz autolognog seruma

Kapi Za Oci 1

Nakon KBC-a Zagreb i Opće bolnice Varaždin, i Klinički bolnički centar Osijek će započeti proizvodnju kapi za oči iz autolognog seruma. Do sada svi pacijenti koji su imali problem suhih očiju, autoimune bolesti i sl. na ovu su pripremu morali odlaziti izvan Osijeka, no već od 3. srpnja svim će pacijentima taj postupak biti omogućen u Kliničkom bolničkom centru Osijek.

Autologni serum znači proizvodnju kapi za oči iz pacijentove vlastite krvi. Prepoznali smo potrebu za tim jer su samo u KBC-u Zagreb evidentirana 42 pacijenta s ovog područja. Mi ih za sada imamo 45 i doista im je do sada bio otežan odlazak u Zagreb pa vjerujemo da će ova metoda naići na veći odaziv. Među pacijentima uglavnom su starije osobe, pacijenti kojima će kapi za oči prepisivati njihov liječnik, specijalist oftalmolog. Inače, to su pacijenti koji imaju bolesti povezane sa suhoćom oka i ne reagiraju na komercijalne kapi za oči, tzv. umjetne suze, a prije pripravka samog seruma moraju proći određene procedure kao što su mikrobiološke kontrole, testiranje na hepatitis B i C, HIV i sifilis. Pacijenti prolaze liječnički pregled jer postoje određeni kriteriji prema kojima se pregledavaju te se naposljetku donosi odluka može li im se uzeti 100, odnosno 200 ml krvi.

– Moramo znati da su to uglavnom starije osobe koje nerijetko imaju problema s kardiovaskularnim, cerebrovaskularnim bolestima ili dijabetesom. Za razliku od Banke krvi gdje su zdravi davatelji, ovo je populacija pacijenata koja mora proći čitav niz pregleda. Potpisuju pristanak da su upoznati s procedurom i dat ćemo im jedan letak s obavijestima i svim važnim informacijama, od trenutka pripreme do završetka“ pojasnila je prof. prim. dr. sc. Marina Samardžija, pročelnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek.

Kapi se čuvaju u Zavodu deset dana od davanja krvi. Potom ih preuzima pacijent i kapi će čuvati u zamrzivaču. Kako bi se spriječila kontaminacija, kapi su pakirane u plastične vrećice za jedan dan, a pacijent dobiva dva seta kapi. Ovo će zasigurno biti olakšanje brojnim pacijentima, posebice što je riječ o starijim ljudima kojima je odlazak u Zagreb ili Varaždin bio itekako otežan. Nedostatak pripravka otežavalo je liječenje pacijenata cijele Slavonije i Baranje istočno od Virovitice. Ovo je velik napredak za naš KBC, a svakako na dobrobit pacijenata.