U Klinici za pedijatriju izvedena je prva endobronhijalna laserska rekanalizacija centralne opstrukcije dišnih puteva

Prvi Laser

U Klinici za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek tim za interventnu pedijatrijsku pulmologiju pod vodstvom pedijatra doc. dr. sc. Mateja Šapine i anesteziologa dr. Hrvoja Vinkovića učinio je prvu endobronhijalnu lasersku rekanaliziaciju centralne opstrukcije dišnih puteva kod djece.

Kod dvogodišnjeg pacijenta s teškom trahealnom opstrukcijom, odabrana je metoda liječenja laserskom rekanalizacijom – diodnim laserom (Biolitec Leonardo Dual 45) putem rigidnog bronhoskopa. Ovom metodom je u potpunosti uspješno učinjena endobronhijalna resekcija opstrukcije. Riječ je o prvom takvom učinjenom minimalno invazivnom zahvatu u Republici Hrvatskoj kojim je moguće liječiti najteže pedijatrijske pacijente s trahealnim opstrukcijama i stenozama.

Trahealne opstrukcije su životno ugrožavajuća stanja koja su u dječjoj dobi izrazito kompleksna za liječenje zbog male veličine dišnih puteva, a često i zbog pratećih komorbiditeta pacijenata. Riječ je o jednom od najozbiljnijih stanja, blokadi dušnika, koja dugoročno zbog nemogućnosti adekvatnog prolaska zraka uzrokuje smrtni ishod gušenjem.