U Zavodu za urologiju KBC Osijek po prvi puta učinjen laparoskopski operacijski zahvat samostalno

20230316 103039

U Zavodu za urologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, dana 16.3.2023., po prvi je puta učinjen laparoskopski operacijski zahvat samostalno.
Ovime se u našem Zavodu otvara novo poglavlje minimalno invazivnog liječenja, u prvom redu tumorskih bolesti bubrega i prostate, kao i rekonstrukcijskih uroloških zahvata.
Operirana je bolesnica s tumorskom promjenom bubrega, pri čemu je odstranjen samo tumor s okolnim tkivom (parcijalna nefrektomija) dok je bubreg očuvan. Navedeni zahvat danas se smatra zlatnim standardom u liječenju manjih tumorskih promjena bubrega.
Ovim se zahvatom Zavod za urologiju pridružio ostalim zdravstvenim ustanovama u kojima se rade laparoskopski operativni zahvati. Laparoskopskim zahvatima značajno se smanjuje boravak bolesnika u bolnici, a postoperativni oporavak je brži uz manji broj komplikacija.
Zahvaljujemo Klinici za urologiju KBC Zagreb i Urološkom odjelu OB Slovenj Gradec (Slovenija) te njihovim timovima na pruženoj edukaciji i dragocjenim savjetima prilikom uvođenja ove metode liječenja.