Učinjena prva mehanička trombektomija u KBC-u Osijek

IMG 20201122 102116 398

Sa iznimnim zadovoljstvom i ponosom objavljujemo da je 21. studenog 2020. godine uspješno obavljena prva mehanička trombektomija na području Slavonije i Baranje kod pacijentice sa dijagnozom moždanog udara. Mehanička trombektomija je najsuvremenija metoda liječenja akutnog moždanog udara koja zahtjeva multidisciplinarni tim neurologa i radiologa.

Postupak je obavio tim intervencijskih radiologa KBC-a Osijek, dr. Šarić, dr. Turk i dr. Kopačin.

Zahvaljujemo prof. Marku Radošu i njegovom timu na pruženoj edukaciji te na dragocjenim savjetima prilikom ovog postupka. Ponosni smo na ostatak tima, slavonsko-brodske neurologe koji su pripremili pacijenticu, naše neurologe intenziviste za  postoperativnu skrb, anesteziologe i tehničare koji su vodili anesteziju te prvostupnike medicinske radiologije i instrumentarke koji su bili dio intervencijskog tima.

U angiosali Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju ove godine učinjena su 353 intervencijska postupka što čini samo dio intervencijskih postupaka koji se provode na Odjelu za invazivnu dijagnostičku i terapijsku radiologiju (s obzirom da se dio intervencija izvode pod kontrolom CT-a i MR-a), dok se na Klinici za neurologiju godišnje zbrine oko 1100 bolesnika zbog različitih oblika moždanog udara.

KBC Osijek kao regionalni centar planira pokriti područje od 5 slavonskih županija i 9 bolnica te tako pružiti ovu vrhunsku uslugu za stanovnike Istočne Hrvatske.

Iznimno nam je drago što je u našoj ustanovi uspješno započeta mehanička trombektomija te što stanovništvo istočne Hrvatske ima pristup najsuvremenijem postupku u liječenju akutnog moždanog udara.