Započinje veliki strateški i generacijski plan – izgradnja novog KBC-a Osijek

SlikaPotpis

Dana 11. svibnja 2021. godine započeo je rad na ostvarenju velikog strateškog i generacijskog projekta – izgradnji novog i modernog Kliničkog bolničkog centra Osijek. Riječ je o epohalnom događaju za Osječko-baranjsku županiju, cijelu istočnu Slavoniju i Klinički bolnički centar Osijek kojemu gravitira 900 000 pacijenata i zdravstvenih osiguranika. Zahvaljujući inicijativi čelnika KBC-a Osijek i Osječko-baranjske županije te uz potporu Vlade Republike Hrvatske, započela je prva faza u izgradnji novog i suvremenog KBC-a Osijek.

U Osječko-baranjskoj županiji svečano je potpisan Ugovor o nabavi usluge izrade studije izvedivosti/isplativosti i analize troškova i koristi za projekt pod nazivom Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek. Ugovor su potpisali doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek i direktor Mladen Vojković, ispred WYG SAVJETOVANJE d.o.o. i TETRA TECH INTERNATIONAL DEVELOPMENT B.V.

Svečanost su svojim sudjelovanjem uveličali ministar zdravstva Vili Beroš, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, župan Ivan Anušić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric te predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Osijek Mato Lukić.

Studija će se izraditi u skladu s Vodičem Europske komisije, a završetkom ove faze uslijedit će projektiranje i izgradnja suvremenog bolničkog centra. Izgradnjom novog KBC Osijek utemeljit će se središnja institucija moderne medicine u čijem će fokusu biti pružanje temeljne zdravstvene skrbi i visoko sofisticirani medicinski postupci, kao i razvoj zdravstvenog turizma. Novi Klinički bolnički centar Osijek sustavno će skrbiti o zdravstvenoj zaštiti stanovništva u svakoj životnoj dobi, s naglaskom na interdisciplinarnom i individualnom pristupu svakom pacijentu. Nastavit će se s kvalitetnim provođenjem mjera za unaprjeđivanje zdravlja i sprječavanje bolesti, liječenje i rehabilitaciju uz specijalizirani pristup u specijalističko-konzilijarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti. Sve navedeno, doprinijet će boljem pružanju usluga zdravstvene zaštite te će u velikoj mjeri poboljšati uvjete i kvalitetu zdravstvene skrbi za stanovništvo pet županija istočne Hrvatske, ali i šire.

Podsjetimo, cjelokupna vrijednost projekta iznosi 35.294.000,00 kuna od čega su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj 29.999.900,00 kuna, dok će razliku financirati Ministarstvo zdravstva RH. Cjelokupna vrijednost projekta iznosi oko 250 milijuna eura, a zbog svoje veličine i važnosti okarakteriziran je kao strateški projekt Vlade Republike Hrvatske.

Izgradnjom novog i suvremenog Kliničkog bolničkog centra Osijek nastavit će se višegodišnja uspješna uloga i status KBC Osijek kao središnje i najveće zdravstvene ustanove u istočnoj Hrvatskoj. Također, ostvarit će se i dugogodišnji generacijski san i želja za transformiranjem Centra u suvremenu i modernu medicinsku instituciju prilagođenu 21. stoljeću.