Održana Online konferencija povodom početka projekta “Centar za edukacije, rano otkrivanje i prevenciju bolesti novotvorina Osječko-baranjske županije”

Banner

U petak, 25. lipnja 2021. godine, održana je Online konferencija povodom početka projekta pod nazivom “Centar za edukacije, rano otkrivanje i prevenciju bolesti novotvorina Osječko-baranjske županije” čiji je nositelj KBC Osijek, a partner na projektu Dom zdravlja Osječko-baranjske županije. Vrijednost projekta je 999.944 kune i u cijelosti je financiran sredstvima EU-a iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“, a provodi se u trajanju od 18 mjeseci (10.9.2020. – 10.3.2022.). Projekt je osmišljen s ciljem podizanja razine znanja zdravstvenih djelatnika OBŽ o bolestima novotvorina kroz sudjelovanje na kongresima, prijenosima dobrih praksi te edukacijom edukatora u svrhu liječenja, ranog otkrivanja i prevencije bolesti novotvorina te podizanje svijesti građana o važnosti prevencije bolesti i promocije zdravlja na području OBŽ i šire.

Pozdravni govor i predstavljanje projekta široj javnosti predvodio je voditelj projekta Oliver Pavlović, dr. med.,  ujedno i pročelnik Zavoda za urologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Online događaju pridružili su predstavnici akademske zajednice, studenti, znanstveni istraživači i djelatnici prijavitelja te predstavnici medija i ostala zainteresirana javnost koji su izrazili podršku i zainteresiranost za budući potencijal i rezultate koji će proizaći iz ovopredmetnog projekta.

Važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da je prema posljednjim podacima iz 2018. incidencija novootkrivenih tumora u Hrvatskoj iznosila 626,8 slučajeva na 100.000 stanovnika. Odnos oboljelih muškaraca u odnosu na žene je 54:46. Uspostavljanjem Centra za edukaciju, rano otkrivanje i prevenciju bolesti novotvorina OBŽ i uspostavljanjem 20 Info točaka građanima će se povećati svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja bolesti novotvorina kroz koje se smanjuje rizik nastanka, ali i pravodobno i kvalitetnije liječenje istih. U okviru projekta govorit će se o ranom otkrivanju karcinoma prostate, testisa, dojke, pluća, glave i vrata, epidermalnih tumora. Zanimljivo je da se polovina smrti od raka u Europi može spriječiti, odnosno izbjeći, i to samo pridržavanjem 12 preporuka Europskog kodeksa protiv raka (ECAC), a te preporuke ponavljat ćemo i kroz ovaj projekt.

KBC Osijek Brošura “Centar za edukacije, rano otkrivanje i prevenciju bolesti novotvorina Osječko-baranjske županije”